Gravlax

Lättare an man tror, bra som aptitretare på toast om man ska imponera på utländska gäster! Om inte laxen varit fryst innan gravning så skall den frysas då den är färdig, i skivor, minst 3 dygn.

förrätt fisk svenskt huvudrätt

Ingredienser

  • 500 g laxfilé (med skinn)
  • 2 msk socker
  • 2 msk salt (ej mineralsalt)
  • 1 tsk krossad vitpeppar
  • minst 1/2 dl hackad dill

Gör så här

  1. Dra ut alla ben (med pincett)
  2. Om filén är i en bit, dela tvärs över.
  3. Gnid köttsidan med en blandning av socker, salt och peppar.
  4. Lägg på dill.
  5. Lägg ihop bitarna, tjocka sidan mot tunna.
  6. Lägg i dubbla plastpåsar på en tallrik i kylen i 1-2 dygn (smaksak), vänd ett par gånger under tiden.
  7. Skrapa bort dill, kryddor och häll bort saltlagen som bildats.
  8. Skiva och servera med citron, färsk dill och gravlaxsås.