Pizzabotten

Grundrecept på pizzadeg. Räcker till 2 plåtar. Eller gör små bröd av halva degen.

pizza huvudrätt

Ingredienser

  • 4 dl 37º vatten
  • 25 gr jast
  • 1 dl olja
  • 1 tsk salt
  • ca 1 l vetemjol (special)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bakbunke och lös i lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet,oljan och saltet.
  3. Blanda i mjöl till en inte för hård deg.
  4. Ju längre du knådar ju godare!
  5. Jäs minst till dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 250-275º
  7. Om du gör små bröd, gör dom först. Ta bara upp "runda bullar" med 1 matsked och lägg att jäsa på en plåt. Grädda dom ca 7 min.
  8. Knåda ordentligt igen.
  9. Smörj en plåt eller långpanna med olja. (Glöm plåtpapper..det går inte!)
  10. Kavla ut med mer mjöl.
  11. (Om du inte är för petig med formen går det att lägga en blöt disktrasa under en plåt, lite mjöl på den oljade plåten, VÄL knådad deg och kavla ut på plåten! Kolla så inte disktrasan åker med in i ugnen bara!)
  12. På med din favoritfyllning.
  13. Grädda långt ner ca 15 min. (tiden beror mycket på vad du fyllt med)