Tjälknöl

Lätt och mycket billigare an rostbiff från charken.

kött LCHF huvudrätt
Tjälknöl

Ingredienser

1 kg fryst nötstek

Enbärslag

  • 1 l vatten
  • 1 dl grovt salt
  • 2 msk socker
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 15 krossade enbär

Vitlökslag

  • 1 l vatten
  • 1 dl grovt salt
  • 2 msk socker
  • 3 krossade vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnsform.
  2. Ställ in i kall ugn på 100°C.
  3. Efter ca 2 timmar, stick in en köttermometer.
  4. Låt köttet stå i ugnen tills att termometern visar minst 65°C (smaksak). Detta tar ca 7-10 timmar.
  5. Koka upp vatten.
  6. Smaksätt den lag du vill ha.
  7. Lägg köttet i en bunke och häll lagen över, lägg en tallrik och sedan en tyngd på.
  8. Ställ kallt minst 5 timmar, gärna över natt.
  9. Skär i tunna skivor och servera.
  10. Går bra att frysa igen.