Strömmas västkustsoppa

Favorit i skolmatsalen på naturbruksgymnasiet, Strömma, Sätila där jag jobbade extra ibland. LCHF: strunta i buljong och mjöl. Späd ev. med mer creme fraiche och grädde! Jag kryddar gärna med cayennepeppar för lite hetta.

soppa fisk huvudrätt
Strömmas västkustsoppa

Ingredienser

  • 150 gr hackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 msk mjöl
  • 15 gr buljong, tärning el. pulver
  • 3 msk tomatpuré (eller krossad tomat)
  • 150 gr hackade eller rivna morötter
  • 75 gr hackad purjolök
  • 400 gr torsk-, kummel- eller hälleflundre-filé (tärnad)
  • 2 dl creme fraiche
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • 125 gr räkor
  • ev. lite dill

Gör så här

  1. Fräs löken lite i smöret.
  2. Strö over mjöl.
  3. Späd med vatten.
  4. Tillsätt buljong och tomat.
  5. Koka till en sås.
  6. Salt, peppar, timjan.
  7. Tillsatt morötter och purjo.
  8. Koka 5 (?) min.
  9. (Här brukar jag köra lite med mixerstaven)
  10. Tillsätt creme fraiche, hetta upp.
  11. Tillsätt fisken.
  12. Sjud.
  13. Lägg i räkor och ev. lite dill.
  14. (Eller lägg räkorna på tallriken, dom blir torra och tråkiga om dom blir kokta)