Trattkantarellsoppa
I Sätila fanns det gott om kantareller och oändligt med "trattisar"som går utmärkt att torka. Gör en stor sats, går utmärkt att frysa, resterna är ännu godare i en Lasagne! Blir absolut bäst om man har en mixerstav (eller mixer). LCHF, strunta i mjölet, mer grädde, mindre vatten.
svamp vegetariskt soppa förrätt LCHF huvudrätt
Ingredienser
- 1 l färska eller 1 dl torkade trattkantareller
- 3 små lökar (gärna scharlotten), hackade
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 2 msk smör
- 2 msk mjöl
- 1 l vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk (vitvins) vinäger
- ev. persilja och/eller gräslök till garnering
Gör så här
Med torkad svamp
- Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att det täcker svampen.
- Låt svälla ca 30 min.
- Sila av spadet och använd det när du ska späda med vatten.
- Gör sedan som receptet för färsk svamp.
Med färsk svamp
- Spara några fina svampar, skär resten i bitar.
- Fräs smöret i en kastrull och låt kantarellerna, lök och vitlök fräsa tills vätskan fran svampen kokat in. Ta upp de fina svamparna.
- Pudra över mjölet, blanda.
- Späd med hälften av vattnet och grädden, smula i buljongen.
- Koka sakta i 10 min.
- Kör med mixerstaven.
- Salt, peppar, vinäger.
- Späd med resten av vattnet och hetta upp.
- Garnera med de fina svamparna och kryddgrönt.