Trattkantarellsoppa

I Sätila fanns det gott om kantareller och oändligt med "trattisar"som går utmärkt att torka. Gör en stor sats, går utmärkt att frysa, resterna är ännu godare i en Lasagne! Blir absolut bäst om man har en mixerstav (eller mixer). LCHF, strunta i mjölet, mer grädde, mindre vatten.

svamp vegetariskt soppa förrätt LCHF huvudrätt
Trattkantarellsoppa

Ingredienser

  • 1 l färska eller 1 dl torkade trattkantareller
  • 3 små lökar (gärna scharlotten), hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 l vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk (vitvins) vinäger
  • ev. persilja och/eller gräslök till garnering

Gör så här

Med torkad svamp

  1. Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att det täcker svampen.
  2. Låt svälla ca 30 min.
  3. Sila av spadet och använd det när du ska späda med vatten.
  4. Gör sedan som receptet för färsk svamp.

Med färsk svamp

  1. Spara några fina svampar, skär resten i bitar.
  2. Fräs smöret i en kastrull och låt kantarellerna, lök och vitlök fräsa tills vätskan fran svampen kokat in. Ta upp de fina svamparna.
  3. Pudra över mjölet, blanda.
  4. Späd med hälften av vattnet och grädden, smula i buljongen.
  5. Koka sakta i 10 min.
  6. Kör med mixerstaven.
  7. Salt, peppar, vinäger.
  8. Späd med resten av vattnet och hetta upp.
  9. Garnera med de fina svamparna och kryddgrönt.