Mormors Chokladkola (Barbro Ahlström)
Godaste sega kolan som resulterat i ett och annat akut tandläkarbesök efter jul.
bakelse kaka
Ingredienser
- 4 dl socker
- 1 dl sirap (ljus)
- 3/4 dl farinsocker
- 3/4 dl kakao
- 2 1/2 dl grädde
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk smör
- (75 g skållad,hackad mandel)
Gör så här
- Alla ingredienser utom mandeln i en vid kastrull.
- Lägg ett plåtpapper i långpannan.
- Koka långsamt. (jag, Yvonne, fuskar alltid och kokar ganska hårt och rör hela tiden.)
- Kolla med "kulprovet" om det är klart.
- Eller termometer 123-125ºC beroende hur hård du vill ha kolan.
- Blanda i mandeln om du vill ha den.
- Häll ut på plåtpapperet.
- Svalna, skär (med oljad kniv) eller klipp, bryt i bitar.
- Slå in bitarna i plåtpapper.