Köttfärssås (Patrik)

En lite annorlunda köttfärssås som dock kräver lite extra arbete jämfört med den klassiska Johansson-varianten. Godare är den nog inte, men omväxlande.

köttfärs pasta 30min huvudrätt

Ingredienser

4 portioner

  • 400g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 4 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 glas vin
  • Buljong (1/2 buljongtärning)
  • Soja
  • Worcestershire-sås
  • Mjölk
  • Olivolja
  • Torkad oregano
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Riv lök och morötter med ett grovt rivjärn.
  2. Fräs löken och morötterna i olja utan att få färg tills de är mjuka.
  3. Ha i krossad vitlök och smula över lite torkad oregano.
  4. Fortsätt steka tills vitlöken blivit mjuk.
  5. Salta och peppra en aning.
  6. Blanda i tomatpurén och fräs denna i några sekunder.
  7. Lägg sedan i nötfärsen och stek denna tills att den fått lite färg och slå på några skvättar soja.
  8. Häll sedan på vinet (valfritt) och låt detta reducera ordentligt.
  9. Häll eller smula därefter i buljongen och låt denna reducera.
  10. Slå nu på de krossade tomaterna och krydda med salt, peppar och Worcestershire-sås.
  11. Tillsätt sedan ett par matskedar mjölk och låt såsen puttra i minst 10 minuter.