Köttfärssås (Patrik)
En lite annorlunda köttfärssås som dock kräver lite extra arbete jämfört med den klassiska Johansson-varianten. Godare är den nog inte, men omväxlande.
köttfärs pasta 30min huvudrättIngredienser
4 portioner
- 400g nötfärs
- 2 gula lökar
- 4 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 glas vin
- Buljong (1/2 buljongtärning)
- Soja
- Worcestershire-sås
- Mjölk
- Olivolja
- Torkad oregano
- Salt
- Peppar
Gör så här
- Riv lök och morötter med ett grovt rivjärn.
- Fräs löken och morötterna i olja utan att få färg tills de är mjuka.
- Ha i krossad vitlök och smula över lite torkad oregano.
- Fortsätt steka tills vitlöken blivit mjuk.
- Salta och peppra en aning.
- Blanda i tomatpurén och fräs denna i några sekunder.
- Lägg sedan i nötfärsen och stek denna tills att den fått lite färg och slå på några skvättar soja.
- Häll sedan på vinet (valfritt) och låt detta reducera ordentligt.
- Häll eller smula därefter i buljongen och låt denna reducera.
- Slå nu på de krossade tomaterna och krydda med salt, peppar och Worcestershire-sås.
- Tillsätt sedan ett par matskedar mjölk och låt såsen puttra i minst 10 minuter.