Risgrynsgröt, Ris a la malta

Risgrynsgröt ena dagen och ris a la malta nästa.

efterrätt jul
Risgrynsgröt, Ris a la malta

Ingredienser

Gröt

  • 10 port
  • 4 dl rundkornigt ris
  • 8 dl vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 12-14 dl mjölk

Ris a la malta

  • ca hälften av risgrynsgröt
  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

Dag 1

Risgrynsgröt

  1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om.
  3. Låt koka under lock på mycket svag värme i 10 min.
  4. Häll i mjölken, rör om, koka upp, sänk värmen till lägsta.
  5. Lägg ett mynt under ena kanten av kastrullen så värmen blir riktigt låg.
  6. Låt svälla ca 30 min. Låt stå 10 min.
  7. Servera med kanel, smörklick, socker och mjölk.
  8. Kyl resterna snabbt i kallt vattenbad eller ute om det är kallt.

Dag 2

Ris a la malta

  1. Häll grädde, socker och vaniljsocker i en bunke och vispa.
  2. Vänd ner gröten.
  3. Servera med t ex.fruktsallad eller äppelmos.