Risgrynsgröt, Ris a la malta
Risgrynsgröt ena dagen och ris a la malta nästa.
efterrätt jul
Ingredienser
Gröt
- 10 port
- 4 dl rundkornigt ris
- 8 dl vatten
- 1 1/2 tsk salt
- 12-14 dl mjölk
Ris a la malta
- ca hälften av risgrynsgröt
- 3 dl grädde
- 1/2 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här
Dag 1
Risgrynsgröt
- Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull.
- Koka upp och rör om.
- Låt koka under lock på mycket svag värme i 10 min.
- Häll i mjölken, rör om, koka upp, sänk värmen till lägsta.
- Lägg ett mynt under ena kanten av kastrullen så värmen blir riktigt låg.
- Låt svälla ca 30 min. Låt stå 10 min.
- Servera med kanel, smörklick, socker och mjölk.
- Kyl resterna snabbt i kallt vattenbad eller ute om det är kallt.
Dag 2
Ris a la malta
- Häll grädde, socker och vaniljsocker i en bunke och vispa.
- Vänd ner gröten.
- Servera med t ex.fruktsallad eller äppelmos.