Grillad oxfilé med kantarellsås och hasselbackspotatis.

Vi sparar alltid dom finaste kantarellerna och gör den här rätten på nyårsafton. Bernt grillar ute! Kan vara lite körigt med "timingen" men vi hjälps åt med olika saker. Vänta med köttet till sist. Allt annat kan vara klart innan. Lchf-are hoppar över potatisen.

kött huvudrätt
Grillad oxfilé med kantarellsås och hasselbackspotatis.

Ingredienser

  • Oxfilé i tjocka skivor
  • kantareller
  • gul lök
  • smör
  • grädde
  • creme fraiche
  • salt, peppar
  • potatis
  • vitlök

Gör så här

  1. Fixa grillen så den hinner bli riktigt het.
  2. Skala och skiva potatisen men inte ända ner.
  3. Lägg potatisen i en smord form eller långpanna.
  4. Pensla med smält smör.
  5. Stek i ugnen 250º tills den känns mjuk med en provsticka.
  6. Pensla ett par ggr under tiden och salta.

Vitlökssmör

  1. Mosa smör,krossad vitlök och salt.

Sås

  1. Hacka löken.
  2. Stek kantarellerna i rikligt med smör tills dom "knäpper"
  3. Fräs med löken och salta och peppra.
  4. Späd med grädde och creme fraiche.

Grilla

  1. Vi vänder köttet i grovt salt på brasilianskt vis.
  2. Grillar några minuter på var sida.
  3. Om man skär bitarna lite olika tjocka så kan dom som vill ha blodigt ta en tjock bit osv.