Glömmingetårta
God midsommartårta men kan användas med annan frukt eller bär året om... blåbär, hallon, persikor eller bananer.
efterrätt svenskt
Ingredienser
Kaka
- 75 gram smör
- 1 dl socker
- 4 st äggulor
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 3 msk mjölk
Maräng
- 4 st äggvitor
- 2 dl socker
- 1 påse flagad mandel (50g)
Fyllning
- 3 dl grädde
- 1 liter skivade färska jordgubbar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggen och lägg äggvitorna i en stor och gulorna i en liten skål.
- Gör marängen först, så slipper du diska visparna emellan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker under vispning och vispa 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
- Vispa rumstempererat smör (eller micra i 15 sekunder) och socker poröst. Tillsätt en gula i taget under vispning.
- Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det i smörsmeten. Tillsätt mjölken och blanda ner med slickepotten.
- Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna (ska vara tunt). Bred över marängen och strö över mandeln.
- Grädda 25 minuter i nedre delen av ugnen.
- Fyllning: Vispa grädden och blanda den med bär eller frukt.
- När kakan kallnat: Vänd den upp-och-ner på annan plåt med papper. (Lättast att lägga papper över kakan, sedan lägga plåten ovanpå och sedan vända). Dela på mitten (på bredden).
- Lägg på fyllningen och vänd över den andra delen med hjälp av papperet under den så mandeln kommer uppåt igen.