Glömmingetårta

God midsommartårta men kan användas med annan frukt eller bär året om... blåbär, hallon, persikor eller bananer.

efterrätt svenskt
Glömmingetårta

Ingredienser

Kaka

  • 75 gram smör
  • 1 dl socker
  • 4 st äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 msk mjölk

Maräng

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 påse flagad mandel (50g)

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 1 liter skivade färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggen och lägg äggvitorna i en stor och gulorna i en liten skål.
  2. Gör marängen först, så slipper du diska visparna emellan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker under vispning och vispa 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
  3. Vispa rumstempererat smör (eller micra i 15 sekunder) och socker poröst. Tillsätt en gula i taget under vispning.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det i smörsmeten. Tillsätt mjölken och blanda ner med slickepotten.
  5. Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna (ska vara tunt). Bred över marängen och strö över mandeln.
  6. Grädda 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Fyllning: Vispa grädden och blanda den med bär eller frukt.
  8. När kakan kallnat: Vänd den upp-och-ner på annan plåt med papper. (Lättast att lägga papper över kakan, sedan lägga plåten ovanpå och sedan vända). Dela på mitten (på bredden).
  9. Lägg på fyllningen och vänd över den andra delen med hjälp av papperet under den så mandeln kommer uppåt igen.

Länk till orginalreceptet