Köttbullar

Jul, påsk, midsommar, alltid rätt! Jag mångdubblar receptet och steker i långpannan i ugnen. När brandvarnaren går börjar dom bli välgräddade och ungarna kommer till köket för provsmakning! På senare år använder jag ett annat recept. Se ”Köttbullar, Ragnarssons”

köttfärs midsommar jul svenskt huvudrätt
Köttbullar

Ingredienser

  • 400 gr blandfärs (mer nöt än fläsk)
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 dl vatten eller mjölk
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 1- 11/2 tsk salt
  • 1 krm sv. peppar
  • 1 msk riven gul lök
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och vatten/grädde/mjölk.
  2. Låt svälla i minst 10 min.
  3. Arbeta i salt och peppar i färsen.
  4. Blanda i lök och ägg.
  5. Man kan nu steka ett smakprov i stekpanna om man vill.
  6. Värm ugnen till 275 grader.
  7. Smörj långpannan.
  8. Rulla bollar med vattensköljda händer (så fastnar det inte på fingrarna), lägg tätt på långpannan.
  9. Placera långpannan på nedersta falsen i ugnen, stek 9 min.
  10. Ta ut pannan, vänd bullarna, flytta upp pannan till tredje falsen eller mitt i ugnen.
  11. Stek 5 min.
  12. Ta ut och skaka om, vänd om det ser ut att behövas.
  13. Stek ytterligare 12 min.
  14. Ta ut, klart (nu brukar brandvarnaren gå, så dra på fläkten).