Morfars bullar (Eje Ahlström)
Klassiska bullar.
vetebröd
Ingredienser
Deg
- 150 gr smör
- 5 dl mjölk
- 1 ägg
- 50 gr jäst (för söta degar)
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
- smör/kanel/socker
- eller
- smör/vaniljsocker/socker
Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här
- Ta ut smöret till fyllningen så det blir mjukt.
- Smula jästen i en bunke.
- Häll först lite av mjölken över jästen sa den löses upp.
- Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37º häll över jästen, rör om.
- Tillsätt kardemumma, salt och socker.
- Knäck ägget i en skål bredvid och vispa det innan du häller i det.
- Mät upp mjölet luftigt i ett litermått.
- HÄLL INTE I ALLT MJÖL
- Prova med kanske 12 dl, det beror mycket på hur mjölet är, tar du för mycket mjöl blir bullarna torra, knåda tills degen släpper bunken.
- Pudra över mjöl, täck med en handuk.
- Låt jäsa minst 30 min till minst dubbel storlek.
- Har du knådat ordentligt och jäst tillräckligt blir degen lättare att baka ut utan kladd och du får saftiga bullar!
- Under tiden som degen jäser fixar du 2 plåtar med plåtpapper, blandar socker med kanel eller vanilj till fyllning, röjer en bänk att kavla ut degen på.
- Knåda ihop degen i bunken.
- Pudra bänken med mjöl, häll ut degen.
- Knåda ordentligt igen.
- Kavla ut degen, bred på smöret, pudra med sockerblandningen.
- Forma 40-50 bullar eller 4 längder, låt jäsa under handuk.
- Värm ugnen till 250º för bullar, 225º för längder.
- Blanda ett ägg med några korn salt i en kopp.
- När du kan peta lite i sidan på en bulle och den pyser ut igen är det dags att pensla på ägget, strö över pärlsocker och grädda:
- Mitten eller lite över i ugnen ca 8 min.
- Låt kallna på galler.