Morfars bullar (Eje Ahlström)

Klassiska bullar.

vetebröd
Morfars bullar (Eje Ahlström)

Ingredienser

Deg

  • 150 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 50 gr jäst (för söta degar)
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • smör/kanel/socker
  • eller
  • smör/vaniljsocker/socker

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Ta ut smöret till fyllningen så det blir mjukt.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll först lite av mjölken över jästen sa den löses upp.
  4. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37º häll över jästen, rör om.
  5. Tillsätt kardemumma, salt och socker.
  6. Knäck ägget i en skål bredvid och vispa det innan du häller i det.
  7. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått.
  8. HÄLL INTE I ALLT MJÖL
  9. Prova med kanske 12 dl, det beror mycket på hur mjölet är, tar du för mycket mjöl blir bullarna torra, knåda tills degen släpper bunken.
  10. Pudra över mjöl, täck med en handuk.
  11. Låt jäsa minst 30 min till minst dubbel storlek.
  12. Har du knådat ordentligt och jäst tillräckligt blir degen lättare att baka ut utan kladd och du får saftiga bullar!
  13. Under tiden som degen jäser fixar du 2 plåtar med plåtpapper, blandar socker med kanel eller vanilj till fyllning, röjer en bänk att kavla ut degen på.
  14. Knåda ihop degen i bunken.
  15. Pudra bänken med mjöl, häll ut degen.
  16. Knåda ordentligt igen.
  17. Kavla ut degen, bred på smöret, pudra med sockerblandningen.
  18. Forma 40-50 bullar eller 4 längder, låt jäsa under handuk.
  19. Värm ugnen till 250º för bullar, 225º för längder.
  20. Blanda ett ägg med några korn salt i en kopp.
  21. När du kan peta lite i sidan på en bulle och den pyser ut igen är det dags att pensla på ägget, strö över pärlsocker och grädda:
  22. Mitten eller lite över i ugnen ca 8 min.
  23. Låt kallna på galler.