Vörtbröd
Gott till jul! Om du inte har en rejäl degmaskin gör en halv sats. Receptet från ICAs stora bakbok som jag fick av Bernts farmor Edith 1982!
bröd jul svenskt
Ingredienser
- 1 flaska (33cl) porter (eller mörkt lättöl)
- 2 flaskor (33cl) julmust
- 150 gr smör
- 100 gr jäst
- 1 msk kinesisk soja
- 1 dl mörk sirap
- 2 msk malda pomeransskal
- 1 msk mald ingefära
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- (1-2 dl russin)
- ca 2 kg rågsikt
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i porter och julmust och värm till 37º
- Smula jästen i degbunken och rör ut med lite av degspadet.
- Tillsätt restan av degspadet och allt utom mjölet.
- Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg.
- (Tillsätt russinen om du gillar det)
- Låt jäsa minst 30 min.
- Baka ut till 4 -6 limpor.
- Pensla lite smält smör på sidorna så gör det inget om dom jäser ihop.
- (Det är lättare att jäsa och grädda lite mindre limpor)
- Låt jäsa 30-40 min?
- Grädda 225º ca 30 min långt ner i ugnen.
- Pensla med vatten efter gräddningen för hårdare skorpa.