Pepparkakor

Klassiskt beprövat recept att baka grisar,gubbar och gummor med ungar. Funkar även till pepparkakshus! Tänk på att degen måste göras dagen innan.

kaka jul svenskt

Ingredienser

ca 200 st små kakor

  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,3 l vetemjöl (ca 800 g)
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 4 dl socker
  • 300 g smör
  • 3-4 tsk mald kanel
  • 3-4 tsk mald ingefära
  • 3-4 tsk malda kryddnejlikor
  • 3 ägg
  • vetemjöl till utbakningen

Kristyr

  • 200 gr florsocker
  • 1 äggvita
  • ev. droppar vatten

Gör så här

  1. Blanda bikarbonaten i hälften av mjölet.
  2. Koka upp sirap, socker, smör och kryddor.
  3. Låt blandningen svalna.
  4. Tillsätt äggen och mjöl/bikarbonat.
  5. Rör i mer mjöl. Var sparsam det är bättre med för lite än för mycket det blir ju mer mjöl vid utbakningen.
  6. Låt stå ute eller i kyl, gärna till nästa dag.
  7. Ta upp degen på bakbord och arbeta smidig.
  8. Kavla tunt och ta ut kakor.
  9. Grädda på plåtpappersklädd plåt 175-200º 8-10 min.
  10. Om du gräddar många plåtar tänk på att plåten måste vara kall innan du lägger på nya kakor, annars blir det blåsor i kakorna.
  11. (Kyl plåten fortast ute!)

Kristyr

  1. Sikta florsockret.
  2. Blanda med äggvita till en fast smet. (ev någon droppe vatten.)
  3. Spritsa på färdiga kalla kakor.