Lussekatter

vetebröd jul svenskt
Lussekatter

Ingredienser

40 lussekatter

  • 150 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 gr saffran
  • ca 15 dl (900 gr) vetemjöl

  • ägg till pensling

  • russin och ev. pärlsocker till garnering

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm till 37º
  3. Smula jästen i degbunken.
  4. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.
  5. Lös jästen i lite av degspadet.
  6. Rör ner resten av degspadet, saffranet och allt sockret.
  7. Vispa upp ägget och häll i.
  8. Tillsätt ca 12 dl mjöl, arbeta degen noga tills den smidigt släpper från bunken.
  9. Strö över lite mjöl och täck med handduk.
  10. Låt jäsa minst 30 min.
  11. Arbeta ihop degen.
  12. Mjöla bakbordet, ta upp degen och arbeta den riktigt smidig med så lite mjöl som möjligt.
  13. Forma till lussekatter och lägg på bakpappersklädd plåt, pilla ner russin.
  14. Värm ugnen till 250º för små bröd, 225º för större bröd.
  15. Låt jäsa tills du kan peta dom i sidan och dom pyser ut igen!
  16. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och garnera ev. med pärlsocker.
  17. Grädda små bröd ca 8 min. större bröd 15-20 min.
  18. Låt kallna på galler under handduk.