Lussekatter
vetebröd jul svenskt
Ingredienser
40 lussekatter
- 150 gr smör
- 5 dl mjölk
- 50 gr jäst
- 1 ägg
- 2 dl socker
- 1 gr saffran
-
ca 15 dl (900 gr) vetemjöl
-
ägg till pensling
-
russin och ev. pärlsocker till garnering
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i mjölken och värm till 37º
- Smula jästen i degbunken.
- Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.
- Lös jästen i lite av degspadet.
- Rör ner resten av degspadet, saffranet och allt sockret.
- Vispa upp ägget och häll i.
- Tillsätt ca 12 dl mjöl, arbeta degen noga tills den smidigt släpper från bunken.
- Strö över lite mjöl och täck med handduk.
- Låt jäsa minst 30 min.
- Arbeta ihop degen.
- Mjöla bakbordet, ta upp degen och arbeta den riktigt smidig med så lite mjöl som möjligt.
- Forma till lussekatter och lägg på bakpappersklädd plåt, pilla ner russin.
- Värm ugnen till 250º för små bröd, 225º för större bröd.
- Låt jäsa tills du kan peta dom i sidan och dom pyser ut igen!
- Pensla försiktigt med uppvispat ägg och garnera ev. med pärlsocker.
- Grädda små bröd ca 8 min. större bröd 15-20 min.
- Låt kallna på galler under handduk.