Knäck

122º och du har en ganska mjuk knäck. 125º och du kan testa om alla plomber sitter ordentligt!

godis jul svenskt
Knäck

Ingredienser

  • (200 gr sötmandel)
  • 3 dl grädde
  • 3 dl strösoocker
  • 3 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • 2 krm bakpulver

  • knäckformar

Gör så här

  1. Om du vill ha i mandel så börja med att skålla och hacka den.
  2. Smörj en långpanna med smör, tryck fast formarna i smöret så välter dom inte så lätt.
  3. Häll grädde, socker, sirap och smör i en ganska stor och tjockbottnad kastrull.
  4. Ju större botten ju fortare går det att koka.
  5. Jag brukar koka ganska hårt och röra hela tiden.
  6. När det mörknar i färgen kollar du med termometer ca 125º (Smaksak)
  7. Har du ingen termometer tar du ett glas med kallt vatten häller i lite smet, när det stelnar innan det når botten är det klart!
  8. Dra kastrullen från plattan.
  9. Blanda ut bakpulvret i ströbrödet och blanda ner det med ev. mandel.
  10. Häll upp i knäckformarna.
  11. Låt svalna
  12. Packa med plåtpapper emellan varje lager.