Knäck
122º och du har en ganska mjuk knäck. 125º och du kan testa om alla plomber sitter ordentligt!
godis jul svenskt
Ingredienser
- (200 gr sötmandel)
- 3 dl grädde
- 3 dl strösoocker
- 3 dl ljus sirap
- 2 msk smör
- 2 msk ströbröd
-
2 krm bakpulver
-
knäckformar
Gör så här
- Om du vill ha i mandel så börja med att skålla och hacka den.
- Smörj en långpanna med smör, tryck fast formarna i smöret så välter dom inte så lätt.
- Häll grädde, socker, sirap och smör i en ganska stor och tjockbottnad kastrull.
- Ju större botten ju fortare går det att koka.
- Jag brukar koka ganska hårt och röra hela tiden.
- När det mörknar i färgen kollar du med termometer ca 125º (Smaksak)
- Har du ingen termometer tar du ett glas med kallt vatten häller i lite smet, när det stelnar innan det når botten är det klart!
- Dra kastrullen från plattan.
- Blanda ut bakpulvret i ströbrödet och blanda ner det med ev. mandel.
- Häll upp i knäckformarna.
- Låt svalna
- Packa med plåtpapper emellan varje lager.