Julskinka

Jag har alltid kokat julskinkan för vi gillar dopp i grytan! Sedan vi började med LCHF är spadet gott till grund i en sås.

jul
Julskinka

Ingredienser

  • 1 rimmad skinka, ca 4kg
  • 1 morot
  • 2 lökar
  • några persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • ca 10kryddpepparkorn
  • ev.1 tsk fänkålsfrön

Griljering

  • 1 ägg 3 msk skånsk senap

Gör så här

  1. Ta av plasten men låt nätet sitta kvar.
  2. Spola av skinkan hastigt i kallt vatten.
  3. Sätt en termometer i mitten av skinkan .(Jag sätter ofta 2 st för att vara säker)
  4. Lägg skinkan i en kastrull.
  5. Häll på kallt vatten så att det precis täcker.
  6. Koka upp vattnet, ta bort skummet med en sked.
  7. Lägg i smaksättarna.
  8. Sänk värmen, det ska inte koka, bara långsamt värma skinkan till 72º
  9. Ta upp skinkan,klipp bort nätet, skär eller dra bort svålen.
  10. Lägg skinkan på galler över en plåt.
  11. Blanda ägget och senapen och pensla på.
  12. 225º i ugnen till fin färg.
  13. Kyl snabbt.