Semlor

Klassiska semlor.

vegetariskt jul svenskt
Semlor

Ingredienser

16 st

  • 100 gr smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • (ev, 1 tsk stött kardemumma)
  • 9-10 dl vetemjöl (ca 600 gr)

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g mandel
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl grädde
  • 2 dl vispad grädde
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken.
  3. Låt bli fingervarmt (37º)
  4. Smula jästen i en degbunke.
  5. Tillsätt salt, socker, ev.kardemumma, degspadet och det uppvispade ägget.
  6. Blanda hjorthornssaltet i mjölet.
  7. Blanda ner och arbeta tills degen släpper från kanterna i bunken.
  8. Låt jäsa ca 30 min.
  9. Tag upp och arbeta ihop till en smidig deg, baka ut till runda bullar.
  10. Låt jäsa väl. Sätt ugnen på 225- 250º (beror ju på din ugn)
  11. (Tryck lite med fingret i sidan på en bulle, om märket snabbt pyser ut igen är det bra)
  12. Pensla med uppvispat ägg.
  13. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 min.
  14. Låt kallna.
  15. Dela av ett lock.
  16. Skrapa ur en del av bullen så att det blir en grop.
  17. Lägg brödet, mandeln, sockret och den lilla mängden grädde i en mixer.
  18. Klicka ut på bullarna.
  19. Vispa den större mängden grädde med en nypa socker och klicka eller spritsa ovanpå.
  20. Lägg på locken.
  21. Pudra över lite florsocker med hjälp av en sil.