Semlor
Klassiska semlor.
vegetariskt jul svenskt
Ingredienser
16 st
- 100 gr smör
- 3 dl mjölk
- 50 gr jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 1/2 tsk hjorthornssalt
- (ev, 1 tsk stött kardemumma)
- 9-10 dl vetemjöl (ca 600 gr)
Pensling
- 1 ägg
Fyllning
- 100 g mandel
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl grädde
- 2 dl vispad grädde
- 2 msk florsocker
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken.
- Låt bli fingervarmt (37º)
- Smula jästen i en degbunke.
- Tillsätt salt, socker, ev.kardemumma, degspadet och det uppvispade ägget.
- Blanda hjorthornssaltet i mjölet.
- Blanda ner och arbeta tills degen släpper från kanterna i bunken.
- Låt jäsa ca 30 min.
- Tag upp och arbeta ihop till en smidig deg, baka ut till runda bullar.
- Låt jäsa väl. Sätt ugnen på 225- 250º (beror ju på din ugn)
- (Tryck lite med fingret i sidan på en bulle, om märket snabbt pyser ut igen är det bra)
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen ca 7-8 min.
- Låt kallna.
- Dela av ett lock.
- Skrapa ur en del av bullen så att det blir en grop.
- Lägg brödet, mandeln, sockret och den lilla mängden grädde i en mixer.
- Klicka ut på bullarna.
- Vispa den större mängden grädde med en nypa socker och klicka eller spritsa ovanpå.
- Lägg på locken.
- Pudra över lite florsocker med hjälp av en sil.