Burritos/Tacos
Grundrecept av burritos/tacos med svarta bönor. Detta är till ganska många portioner, men de kokta bönorna är perfekta att spara till annat.
burritos tacos vegetariskt inköp
Ingredienser
Till bönorna
- 500 g torkade svarta bönor
- 1 brk spiskummin
- 2 msk malen koriander
- 1 krm rökt paprikapulver
- 5 klyftor vitlök
Chili-lime-dressing
- 4 st lime
- 2 st chili
-
1 bunt färsk koriander
-
2 pkt tortillas
Valfria tillbehör
- (Välstekt chorizo, den lagrade varianten)
- (Kryddstekt lax)
- (Stekt svamp med lök)
- (Tomat)
- (Guacamole)
- (Gräddfil)
- (Ost/fetaost)
- (Chilisås)
Gör så här
Förberedelse
Lägg bönorna i blöt i kallt vatten, minst 12h, gärna över natt
Hacka chili (eller använd torkad) och blanda med koriander och lime efter smak. Utmaningen är mest att bedöma hur starkt man vill ha det och att justera mängden chili därefter. Gillar man koriander går det inte ha för mycket av det. Salta lite och smaka. Det ska vara surt, stark koriandersmak, och så starkt att man inte vill äta det för sig självt. Ställ i kylen några timmar, eller över natt.
Tillagning
Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Koka bönorna i nytt vatten ca 2 h. (eller använd färdigkokta) I vattnet kan man ha lagerblad, spiskummin eller annat. Det går inte att koka bönorna för länge. Om vattnet blir för lågt är det bara att sätta lite mer. Helst ska man använda så lite vatten som möjligt, för om man måste hälla av vatten sen häller man av smaker.
Under tiden bönorna kokar passar det bra att göra klart de andra tillbehören.
När bönorna är mjuka förflyttas de till en het stekpanna med rapsolja. Salt, spiskummin, malen koriander, vitlök och rökt paprikapulver kan man addera efterhand. Var försiktig med det rökta paprikapulvret, om man sätter för mycket smakar allt bara rök. Mängden brukar inte vara mer än ett kryddmått. Spiskummin brukar jag använda mycket, kanske en halv deciliter. Malen koriander: ca en matsked. Men att sätta lite eftersom och smaka av är det bästa.
Jag brukar steka på ganska hög värme och addera mer olja efterhand som bönorna blir torra. Ju längre man steker och ju mer olja man använder desto godare blir det.
Värm tortillas i ugn eller micro. Självservering fungerar utmärkt om man har många olika tillbehör.