Farmors Jansson (Eila Johansson)

Farmors recept, fast jag häller på grädden på slutet och är för lat för att bryna löken! //Yvonne

jul svenskt huvudrätt
Farmors Jansson (Eila Johansson)

Ingredienser

  • ca 12 strimlade potatisar
  • 1 stor hackad lök
  • 1 brk ansjovis
  • 3 dl grädde
  • Några "ostskivor" smör
  • Ströbröd
  • Salt

Gör så här

  1. Bred ut hälften av potatisen i en smord gratängform, salta.
  2. Bred ut löken ovanpå.
  3. Lägg ut ansjovisfileerna (spara spadet).
  4. Täck med resten av potatisen, salta.
  5. Häll på ansjovisspadet.
  6. Hyvla over några skivor smör.
  7. Strö över ströbrödet
  8. Grädda vid 275°C i 10 min med folie, 50 min(?) utan folie, prova i mitten om potatisen ar mjuk.
  9. Häll på grädden, värm lite till.
  10. Nästan godare att värma igen nästa dag!